Kulor.no

Fargeblindhet

Fargeblindhet er en svekket evne til å kunne skille mellom visse farger, eller at de oppfattes annerledes enn hos friske mennesker. Mennesker er som regel født med tilstanden og den kan ikke behandles. Personen som lider av sykdommen vil normalt ikke vite at han eller hun er fargeblind før de tester seg. Årsaken er at farger er veldig subjektive og personen føler at de ser farger og skiller mellom ulike farger akkurat som alle andre. Fargeblindhet er en arvelig sykdom og skyldes enten en feil i hjernebarken eller mangel på fotopigmenter i øyet.

Flere menn enn kvinner får fargeblindhet

Fargeblindhet forekommer oftere hos menn enn kvinner. Rundt 8 % av menn og kun 0,3 % av kvinner lider av fargeblindhet. Årsaken til at det er så mange menn som har det, er fordi sykdomsgenet ligger på X-kromosomet og er kjønnsbundet arvelig. Jenter arver to sett av X-kromosomet, et fra mor og et fra far. Gutter arver både X- og Y-kromosomer, X fra moren og Y fra faren. Siden kvinner får to X-kromosomer, vil ikke nødvendigvis genet bli aktivt siden hun har et friskt X-kromosom i tillegg. Kvinnen vil i stedet bære genet videre til sine barn. Gutter kan kun arve et X-kromosom og vil derfor ha større sjanse for å få det syke kromosomet. Shinobu Ishihara var en japansk øyelege som laget en test for fargeblinde i 1917. Disse testene er ganske velkjente verden over og du har sikkert sett en av dem. Bildene består av fargede prikker som utgjør et tall eller en bokstav i sentrum.

Fargeblind betyr ikke totalt blind for farger

SubtractiveColorMixingIINoen lider av vanskeligheter med å skille rødfarge, andre med grønnfarge. De kalles rødblinde, grønnblinde eller til og med blå- og gulblinde. Det er i veldig sjeldne tilfeller at noen lider av fullstendig fargeblindhet. Så fargeblind er egentlig et misvisende begrep. Det er egentlig mer riktig å kalle det nedsatt fargesyn. Det er ingen direkte lidelse siden fargeblinde lever helt vanlige, normale liv. Mange får det aldri konstatert og går hele livet uten å vite at de er det. Det eneste aberet med å være fargeblind er at noen yrker involverer fargede varsellys. Det gjør jobben vanskelig og derfor er noen yrker stengt for fargeblinde. Men, det finnes billedkunstnere som er fargeblinde. Eksperter tror at malerne John Constable og Fernand Leger var fargeblinde. Mange grønne trafikklys har fått en blågrønn tone for å vise hensyn til de som lider av den mest vanlige formen for fargeblindhet, å forveksle grønne og røde fargetoner.

 

clean-retina-pro