Kulor.no

Spar penger med rett belysning

Føler du at strømregningen din virker litt i høyeste laget noen ganger? Oppvarming og hvitevarer har selvfølgelig mye av skylda, men belysning bruker også mer strøm enn du kanskje er klar over. Vi tenker ikke så mye over lysene vi har i hjemmet vårt alltid. VI skrur dem på når vi står opp, kommer hjem eller går inn i et rom. Vi skrur dem av igjen når vi forlater rommet, hjemmet eller går og legger oss. Kanskje vi ikke alltid husker på å skru dem av da engang. Sånn går hverdagen videre mens vi tar lysene for gitt og skrur dem av og på nærmest underbevisst. Det trenger allikevel ikke å fortsette sånn, og du vil nok merke at du både sparer penger og får det hyggeligere hjemme med noen enkle grep.Et fullt opplyst hus sett utenfra

Hvor mye lys trenger du?

Du vil få et både enklere, billigere og koseligere hjem om interiøret er vel gjennomtenkt. Bare ta en kikk rundt deg i rommet du sitter i mens du leser dette. Har du lamper på unødvendige steder? Kanskje du har en spotlight på som peker inn et hjørne og bare sløser strøm? Har du skrudd på stående lamper som uansett ikke får noen effekt mens taklampen er på, eller omvendt? Får du nok dagslys inn gjennom vinduene til at du ikke hadde trengt å ha noen av dem på i det hele tatt? “Less is more” som det heter, og det er absolutt ikke nødvendig med flombelysning i hvert rom fra morgen til kveld. Spesielt om kvelden kan det være ekstra smart å skru av noen av lampene du ikke trenger, ettersom for mye kunstig lys den siste timen kan gjøre det vanskeligere å sovne skikkelig.

Bli venn med flammen

Det kan også variere enormt fra lampe til lampe hvor mye strøm som går med. Med mer beskjedne lamper og sparepærer vil du merke en stor forskjell i lengden både på stemningen og regningen. Levende lys blir dessuten mer og mer undervurdert i dagens samfunn. Spesielt nå som vinteren nærmer seg kan det være ekstra hyggelig å tenne noen te-lys, stearinlys eller til og med duftlys. Vi kan nok ikke anbefale å erstatte alt elektrisk lys i hjemmet ditt med levende lys, det hadde blitt både varmt, brannfarlig og litt i overkant viktoriansk. Allikevel kan du skape en veldig fin stemning ved å la lyset stå på noen andre steder i rommet, men kun bruke levende lys på bordet hvor du sitter. Dette er ikke det optimale lyset å for eksempel lese til, men det passer perfekt til en romantisk middag eller en hyggelig samtale.

clean-retina-pro