Kulor.no

Maling i hus og hytte

Maling er noe de fleste har et forhold til, og maling er med på å sette preg på huset og hytta. Men de er ikke alltid samme funksjon, da huset representerer det moderne hjemmet, mens hytta er noe mer tradisjonelt.

Men hva er det som gjør at vi velger maling slik vi gjør, og har det noe å si? Fargene representerer ofte en følelse, en stemning eller en holdning, akkurat som klær og frisyrer.

Hus

Vi har en tendens til å ønske at hjemmet skal være minimalistisk og moderne. Dermed får huset vanligvis andre farger enn på hytta. Det kan være helt hvite vegger, eller vegger med nyanser av hvit, som caffe latte, bomull, eggehvit, kalk eller ander farger som er bortimot hvite. Det er viktig å kombinere det hvite (minimalistiske) med spreke møbler eller pyntegjenstander.

Inspirasjon finner du massevis av hos Desenio Norge, med mange gode løsninger og ideer til hus og hjem.

Det å kombinere minimalisme med fargesprakende detaljer er populært. Det kan være en vegg i knalle farger, et møbel som står ut i mengden, eller eksepsjonelle pyntegjenstander.

Det å være kreativ med form og farge er viktig når det er nettopp i huset man oppholder seg mest. Nesten hver dag gjennom hele året. Det er også en annen spesiell ting nordmenn er glad i. Nemlig å dra komponenter fra hytta inn i hverdagen. Det er spesielt gamle møbler eller en rokk, et vaskebrett eller en høvelbenk. Dette rustikke mot det moderne blir en stilig effekt.

Hytta

Farger i hytta er noe helt annet. Her går ofte de helt tradisjonelle fargene sort, rødt og grønt igjen i de fleste detaljer. Brunt er fargen som ofte kler ytterpanelet, men også på veldig mye av møblementet.

I hytta er alt mer maksimalt og fullt av tradisjonelle farger. Det gjelder også mønster, alt fra bonderødt og rosemaling.

Det er hytta som skal være en slags motsats til huset, ofte høyt oppe på et fjell eller ute ved kysten. Fargene har gått igjen i mange generasjoner. Dette gir oss en slags tilhørighet som er med på å oppfylle alle være ønsker.

Vi kan også si at hytta skal speile grunnelementene i større grad, og bevitner byggekunst, hardt arbeid og et nøktern liv. Stein, tre, vann og ild er helt essensielle detaljer på hytta. Da er det viktig å gi en kontrast til disse elementene, noe vi har en tradisjon for i Norge.

Det er snakk om gamle teknikker, og da tok man gjerne farger fra planter og blomster som ble brukt for å lage farge. Dessuten var farger også symbol på velstand, og man knyttet gjerne fargene til spesielle materialer og stoff.

Konklusjon

Maling i hus og hytte er noe som er i stadig utvikling, selv om noen elementer blir ivaretatt. Det som er så gøy er at man kan male både huset og hytta akkurat som man selv vil. Maling gir kreativiteten en sjanse.

clean-retina-pro